Aj pre kuchyne platí! Dvakrát meraj…

Ak zvládnete ergonómiu kuchyne, určite sa vám podarí vytvoriť priestor, ktorý bude funkčný, estetický a stane sa srdcom domova rodiny. Veď príslovie: Dvakrát meraj, jedenkrát rež! v prípade tvorby kuchyne určite platí na 100 %.

Moderné kuchyne už nie sú len „vývarovňa“. Dnešné trendy sú v kreatívnej príprave jedla a jeho servírovaní, a tak aj priestory, kde sa tieto kulinárske špeciality pripravujú, musia byť inšpiratívne, aby u variaceho povzbudzovali kreativitu v tvorbe chutí. Tomuto trendu kreatívneho riešenia kuchýň neostali nič dlžné ani kuchynské štúdiá, a tak v ponuke je množstvo inšpirácií.

Vzhľadom na to, že za každý centimeter štvorcový svojho nového bývania si zaplatíme (a nie málo), je užitočné veľmi zavčasu si premyslieť, ako by mala naša budúca kuchyňa „naozaj“ vyzerať, aby bola funkčná i pekná. Inšpirácie sú v kuchynských štúdiách dostupné, avšak nie vždy realizovateľné, pretože „akoby naschvál“ chýba pár centimetrov.

Pri tvorbe kuchynskej zostavy musíme vždy vychádzať z reálnych dispozičných podmienok. Priestor môže mať štvorcový či obdĺžnikový tvar. Môže byť riešený aj ako výsek budúceho obytného priestoru, či sa navrhuje ako otvorený priestor viditeľný z každého miesta obývačky. Táto reálna stavebná dispozícia nám potom „predurčuje“ zostavenie a radenie pracovných zón. Z tohto radenia sa nám zas vykryštalizuje radenie nábytkových korpusov, z ktorých kuchyňu vyskladáme. Musíme rešpektovať aj technické riešenia, ktoré sa nám „zobrazia“ po vyriešení našej základnej koncepcie budúcej kuchyne. Verte, že táto informácia je pre stavbárov a inštalatérov veľmi dôležitá. U novostavieb sa dá pri realizácii vysnívanej predstavy, čo to u vody, kanalizácie aj elektriny prispôsobiť, avšak rekonštrukcia kuchynskej linky je pre remeselníkov vždy náročná. Tu skôr
platí zásada, že kuchynská zostava sa musí „prispôsobiť“ technickým riešeniam vody, kanalizácie či elektroinštalácie.

Na to, aby sme vytvorili estetický a praktický priestor, je potrebné poznať niekoľko čísel potrebných výšok, rozmerov skriniek a mať predstavivosť, aby sme si ich vedeli predstaviť v správnom pomere. Ak tieto parametre poznáme, vytvoriť peknú a fungujúcu kuchyňu nebude síce úplne „hračkou“, ale určite o niečo jednoduchšie a výsledok bude mať správny efekt.

… výšky sú dôležité…

Na základe poznania základných ergonometrických parametrov človeka zariaďujú interiér aj architekti v kuchynských štúdiách tak, že zariadenie a rozmery nábytku sú v súlade s plochou, ktorá je na kuchyňu vyčlenená a pre svojho užívateľa príjemná pri práci.

Základné rozmery korpusov na kuchynskú zostavu a výška horných a dolných skriniek zostavy sa odvodzujú od univerzálnej výšky postavy 164,5 cm. Výška pracovnej plochy kuchynskej linky je normovaná na 80 cm. Medzi dolnými a hornými skrinkami je priestor steny obvykle vysoký 60 cm. Spodný okraj horných skriniek by mal lícovať s horným okrajom dekoratívneho obkladu tejto steny. „Suma sumarum“ – 80 cm dolná zostava + cca 6 cm hrubá kuchynská doska + 60 cm obklad = horné skrinky by mali mať spodný okraj vo výške 146 cm.

… lenže…

Nie všetci máme univerzálnu výšku podľa normy. Pokiaľ ste vyššej postavy, je potrebné dolnú líniu kuchynských skriniek zdvihnúť do výšky, ktorá vám bude vyhovovať pre pohodlnú prácu na kuchynskej doske. Pripravovať pokrm v miernom predklone môže byť veľmi únavné. S výškou kuchynskej linky sa viete „pohrať“ aj v rámci jednotlivých pracovných častí – jedna môže byť vyššie, druhá nižšie. Veľký pozor treba dať na výšku, v ktorej umiestnite kuchynský drez, pretože musíte počítať s jeho hĺbkou, aby ste dočiahli na jeho dno. Ako to zistíte? Odmerajte si výšku dlane ruky pri vystretej postave. Táto je potom odporúčanou výškou dna umývacieho drezu. Ostatné vypočítajú v kuchynskom štúdiu a upravia výšku „sokla“ drezovej skrinky. Ak potrebujete pracovný priestor, ktorý by mal byť vyšší aj ako 90 cm, vôbec sa nerozpakujte oň požiadať. Výrobcovia nožičiek pre spodné skrinky ich vyrábajú ako výškovo nastaviteľné, takže nejde o neriešiteľný problém.

… aby ste dočiahli…

Výška horných skriniek sa potom odvíja od výšky, v ktorej sa nachádza pracovná doska kuchynskej linky. Dokonca nemusíte dodržať ani nepísané pravidlo 60 cm medzi úrovňou dolnej a hornej zostavy… Ale treba si uvedomiť, že 60 cm je minimálny priestor na to, ak chcete mať zavesené kuchynské náradie či nejaké tie drobnosti, napr. kávovar, hneď poruke. Línia horných skriniek tiež nemusí byť vodorovná, obzvlášť ak kombinujeme rôzne typy predných čiel či tvaru skriniek. Rovnako tak si treba aspoň približne vyskúšať, či vami zvolená iná výška tohto priestoru nebude prekážať pri práci a nebudete si udierať hlavu o prekážajúci okraj horných skriniek, prípadne či skrinky nebudú prekážať a cloniť svetlo pri práci a varení. Nezabudnite ani na otvorené dvierka! Všetko treba dôkladne premyslieť – aj úložný priestor hornej línie radu skriniek, aby ste pre každodenné náradie a riad nemuseli chodiť „po rebríku“. Ak si vyberiete skrinky, ktorých dvierka sa otvárajú horizontálne nahor, musíte na vrchnú policu v nich bez problémov dočiahnuť, ale hlavne, aby ste dvierka vedeli aj zavrieť!

… nie ste maratónci…

Každá z nás vždy sníva o veľkej kuchyni. Dennodenná práca v nej však nakoniec potvrdzuje, že menej je niekedy viac, najmä ak plánujete kuchynskú zostavu rozmiestniť do tvaru U, L či využívať výhody samostatného kuchynského ostrova. Priestor medzi jednotlivými pracovnými zostavami by nemal byť väčší ako 1 až 1,5 kroka, pretože vás unaví „maratón“ medzi skrinkami a na kreatívne varenie vám nezostanú sily. Voľte preto optimálnu zostavu radenia pracovných úkonov v cykle: vyberanie – chladnička, umývanie – drez, príprava – pracovná plocha aspoň

60 cm, varenie, servírovanie aspoň 60 cm pracovnej plochy.

… dokonale funkčná…

Sny o výtvarne atraktívnej a dokonalej kuchyni prevládajú u každej ženy… Až niekde na konci tohto sna je informácia o podmienkach dokonalej funkčnosti kuchyne, ktoré zabezpečí „TZB inštalácia“ – voda, plyn, elektrina, osvetlenie, odsávanie pár – digestor… Pripojenie a zabudovanie jednotlivých spotrebičov v kuchyni sa nedá charakterizovať nijakým univerzálnym, ľahko zapamätateľným „porekadlom“. Každý spotrebič (zariaďovací predmet) má svoje vlastné špecifiká pripojenia na zdroj energie. Ich správne zapojenie sa overuje pred kolaudáciou a často býva aj podmienkou záruky od výrobcu.

… bez káblov to nejde…

Elektrická varná doska a el. sporák musia mať svoje vlastné káble s prívodom na 380 voltov. Každý kábel musí byť v hlavnej elektrickej skrini (rozvádzači) domu opatrený ističom. Kábel by mal byť ukončený vo výške asi 30 cm nad čistou podlahou, dĺžka by mala byť minimálne 1 m (samozrejme, treba brať ohľad na vzdialenosť spotrebiča). Pri kúpe varného panela je vhodné dbať na to, aby jeho súčasťou bola aj detská po­istka, aby k zohrievaniu indukčných varných plôch nedošlo ani náhodným dotykom detskej rúčky. Treba na to myslieť, ak si potrebujete zabezpečiť „istotu“ v kuchyni nielen v prípade malých detí, ale aj starších, ktorí si vyžadujú opateru.

Zabudované elektrické rúry do skriniek linky sú dnes dokonalo tepelne izolované. Majú 2 cm široký otvor na nasávanie vzduchu pod prednými dvierkami a výfuk nad nimi. Otvory nesmú byť ničím zakryté (ani ozdobnou mriežkou). Predné dvierka sú zhotovované minimálne z trojvrstvového skla, ktoré je po obvode tiež dokonalo izolované. Pri inštalácii je nutné dodržať minimálny odstup dreva korpusu skrinky od rúry, cca 1,5 – 2 cm na každej strane. Za rúrou by mala byť vzduchová medzera aspoň 3 – 4 cm a musí byť vyvedená nad skrinku. Prívod elektrického prúdu zabezpečuje voľne ukončený kábel na 220 voltov s dĺžkou asi 1m vo výške 30 cm nad podlahou. Samozrejme, dĺžku kábla je potrebné vždy „riešiť“ podľa potreby, ako vysoko bude rúra inštalovaná v skrinkovej zostave. Tento kábel musí mať tiež svoj vlastný istič v hlavnom domovom rozvádzači.

… bezpečný plyn…

 Prívod plynu do plynovej varnej dosky by mal byť pripravený ½‘ rúrou vo výške asi 70 cm nad podlahou a ukončený guľovým ventilom vo vedľajšej skrinke plynového sporáka. To preto, aby ste plyn idúci do sporáku vedeli uzavrieť aj pri nešťastí. Napojenie a spojenie sporáku a guľového ventilu zabezpečuje pancierová hadica. Zapaľovacia iskra na horákoch zas vyžaduje elektrický kábel na 220 voltov s voľným koncom vo výške asi 60 cm od podlahy. Aj on by mal byť vo vedľajšej skrinke, nie za sporákom.

… digestor je vetranie…

Dizajn je dnes sprievodcom všetkých digestorov – odsávačov pár nad varnou plochou. Výkonovo ideálny digestor, ktorý odsáva pary do vonkajšieho prostredia, by mal mať „rúru“ na odvedenie pár s priemerom aspoň 15 cm – zabezpečí to nižšiu hladinu hluku pri jeho prevádzke v kuchyni. Sila odsávania sa obvykle dá regulovať v niekoľkých režimoch. Svoju úlohu však splní aj digestor s recirkulačným režimom. Ovládanie osvetlenia varnej plochy a zapínanie digestora sa nachádza priamo na jeho telese. Na pripojenie stačí 40 cm kábel na 220 voltov s voľným koncom vo výške asi 200 cm.

… voda a kanalizácia…

Umývačka riadu potrebuje pre svoje dokonale fungovanie správne inštalácie elektriny i vody. Obyčajne po jej inštalácii do spodnej skrinky – za ňou nezostáva priestor na umiestnenie ½‘ rúry prívodu studenej vody. Preto je potrebné umiestniť prívod vody, ukončený ventilom vo výške 55 cm od podlahy, vo vedľajšej skrinke. Kanalizačná prípojka musí mať práčkový sifón vo výške + 40 cm od podlahy na kanalizačnej prípojke o 40 mm. Elektrinu – 220 voltov je vhodné priviesť na druhú stranu do ďalšej skrinky a ukončiť pripojenie zásuvkou vo výške 70 cm. Voda a elektrina nesmú byť vedľa seba!!! (Veľmi podobné je aj umiestnenie práčky v kuchyni.)

… bez chladenia to nebude…

Chladnička a mraznička sa v súčasnosti (v prevažnej miere) zabudovávajú do kuchynskej zostavy. Nábytok, do ktorého sa zabudovávajú tieto špeciálne zariadenia, musí byť dostatočne priestranný, aby bolo zabezpečené bezbariérové odvádzanie zohriateho vzduchu z elektromotora na chrbte chladničky a mrazničky mimo skrinky. Studený vzduch sa nasáva v priestore sokla. Prípojka elektriny by mala byť ukončená zásuvkou vo vedľajšej skrinke vo výške 60 cm.

… malé prenosné doplnky…

Mikrovlnné rúry sú obyčajne širšie ako štandardné šírky korpusov skriniek, preto je potrebné siahnuť po špeciálnych modeloch a zladiť výber s možnosťami, aby sa dala skrinka upraviť. Odporúča sa, z dôvodu lepšej kontroly pripojenia káblov, umiestniť zásuvku do vedľajšej skrinky.

Kávovar, krájač, mixér, varná kanvica… stačí ich pripojiť do zásuviek na 220 voltov, osadených vo výške asi 132 cm od podlahy na zadnej stene pod obkladom. Treba zvážiť ich počet podľa predpokladaného množstva spotrebičov, ktoré chcete používať v kuchyni, prípadne ich použitie súčasne (varná kanvica má, napríklad, väčší „odber“ ako chladnička a istič by to nemusel „uniesť“).

… svetlo je bezpečná práca…

Do kuchynskej zostavy neodmysliteľne patrí aj osvetlenie. Osvetlenie kuchynskej linky – jej pracovnej časti sa chápe ako „pracovné“ osvetlenie, umiestnené podľa rozloženia kuchynskej zostavy a individuálnych požiadaviek. Odporúčaný výkon svietidiel namontovaných na dolnej časti horných skriniek je asi 13 W na 1 bm kuchynskej zostavy. Moderné halogénové svietidlá sú skôr „bodové“. Vhodnejšie sú neónové druhy, pretože dodávajú biele svetlo z väčšej plochy ako bodové osvetlenie. Zdrojom el. prúdu je zvyčajne zásuvka 220 voltov vo výške asi

237 cm na začiatku kuchynskej zostavy. Z nej sa pripoja prvky osvetlenia pracovnej plochy či svetelnej scény na vrchu horných skriniek. Z technického hľadiska by mali byť nainštalované na jeden centrálny vypínač, hoci majú obyčajne vlastný. Ak sa svietidlá montujú na spodnú časť skriniek, je potrebné poznať ich spôsob chladenia (vypúšťanie tepla po obvode, ale tiež nahor), najmä ak hovoríme o dizajnovom osvetlení (barové pulty…) a presvetlení celej spodnej časti počas celého dňa. Samozrejme, v kuchyni musí byť aj centrálne osvetlenie celej kuchyne. Toto sa rieši ako samostatný prvok centrálnej elektroinštalácie. Aj tu platí, že je potrebné „dvakrát merať“, dodatočné inštalácie budú vždy stáť množstvo peňazí.

… na začiatku musíte myslieť…

Kuchyňa, kuchynská zostava či kuchynská linka, to nie je iba konečný efekt funkčnosti a dizajnu. To, ako bude „kuchyňa“ dobre slúžiť, sa odvíja od správneho rozloženia a pripojenia jednotlivých médií, ktoré po inštalácii kuchynskej zostavy nevidíme. A aj napriek tomu alebo práve preto, by práve ony mali byť vykonané profesionálne, bez zbytočných zásahov do stien, nábytku. Kvalitná montáž TZB zariadení je dôležitá. Na začiatku však vždy musí byť premyslené umiestnenie každého spotrebiča a jeho pripojenie na zdroj energie. Preto musíte na začiatku precízne uvažovať…

MiRaBo

Snímky: archív redakcie, Trachea

 

Kto sme a čo ponúkame

sme profesijne usporiadaný online časopis o stavebných firmách a materiáloch na Slovensku. Jeho cieľom je rýchle vyhľadávanie informácií a dodávateľských firiem pri stavbe rodinného domu.

Stavebníctvo

Zložité hospodárske obdobie, ktoré už 5 rokov trápi slovenské stavebníctvo, naplno odkrylo jeho problémy a nedostatky.

Prínos pre návštevníka stránky

Rýchla orientácia v odbore stavebníctva zrozumiteľnými článkami aj pre neodborníkov. Budú ich pripravovať najväčšie špičky, osobnosti a kvalitní realizátori prác.

Naši partneri

Ing. Pavel Kleskeň
šéfredaktor
0903 721 235
PhDr. Andrej Fabík
zástupca šéfredaktora
0904 978 305
Mirka Kleskeňová
redaktorka
0903 401 077
Štefan Majerník
obchodný zástupca
0903 781 341
Ing. František Orth
obchodný zástupca
0911 721 233
Mgr. Peter Jurovčák
obchodný zástupca
0903 210 551
Martin Strihovský
grafik
0903 046 808

Adresa redakcie: Trenčianska 47, 821 09 Bratislava
www.domabyt.sk