O kuchyniach trochu inak

Dizajn – funkčnosť – účel a pohodlné užívanie

Najmodernejšie dispozície otvorených – apartmánových kuchýň postavili pred dizajnérov nábytku veľmi vážny problém. V spoločných spoločenských priestoroch, kde je na prvom mieste najdôležitejšie vizuálne vnímanie priestoru, sa musí realizovať aj časť „špinavých“ prác potrebných na prípravu jedla, a teda život človeka.

Patrí sem hlavne príprava potravín na varenie. Ako „to“ riešiť, aby kuchyňa bola stále symbolom poriadkumilovnosti a hygieny a zároveň harmonizovala s dizajnom spoločenskej obývacej časti obytného priestoru?

Súčasným trendom je nábytok a kuchynská zostava, ktorá minimalizuje a eliminuje kuchyňu ako prípravovňu jedla. Požiadavkou je kuchyňa, ktorá nemá vyzerať ako kuchyňa, pretože je to „obývačka“, takže skrinkové zostavy sa skôr podobajú obývačkovému nábytku či vstavanej skrini, v ktorej dokážete všetko, čo nechcete, aby bolo vidieť, schovať „zatiahnutím“ dvierok v celej svetlej výške miestnosti. Trend dizajnu obývačkových zostáv je teda dnes charakterizovaný pomocou kombinácie viacúčelových skrinkových zostáv. Tieto nemusia byť výlučne moderné s mini­malistickými až puristickými čistými tvarmi. Túto dispozičnú koncepciu viete realizovať vo všetkých štýloch. Pravdou však zostáva, že väčšina kuchýň apartmánového typu je realizovaná prostredníctvom moderného dizajnu, ktorý charakterizujú priamky a čistota pravouhlého tvaru.

Funkčné riešenia

Zárukou pohodlnej prípravy a servírovania jedál je dispozične dobre navrhnutý priestor kuchynskej zóny tak, aby sa dodržiaval známy funkčný sled – príprava, hygiena, varenie, servírovanie – s minimom nachodených „kilometrov“. Na druhej strane musí byť tento priestor z materiálov, ktoré sa ľahko udržujú, sú trvanlivé a estetické. Prechod „kuchyne“ do obývačky obvykle vytvára priestor jedálenského stola alebo barového servírovania. Klasický jedálenský stôl, ale aj servírovacia doska „baru“ sa najčastejšie realizujú zo skla a kovu. Kuchynské linky, steny, varné centrá sa realizujú v materiálovom, ale aj farebnom ladení s nábytkom obývačky. Týmto sa vytvára jednotiaca atmosféra a dizajnéri tento trend nazývajú, ako sme už vyššie uviedli, apartmánová kuchyňa.

Materiály pre skrinkové zostavy

Aj keď masívne drevo preteplí každý interiér, dnes sa už veľmi nepoužíva. Ak si potrpíte na prírodný materiál, zvoľte linku dyhovanú. Dyha je tenučká vrstva dreva, nalepená na dvierka z DTD alebo MDF a ponúka široké množstvo druhov európskych, ale i exotických drevín. Každá dyha sa môže farebne namoriť alebo len navoskovať, a tak vznikajú originálne farebné riešenia. Samotné dyhovanie je časovo náročné a častejšie ho nahrádza laminát. Ten sa stal materiálom, ktorý ponúka širokú škálu drevodekorov a farieb. Je odolný a za prijateľnú cenu. Môže byť v lesklom alebo matnom vyhotovení. Najnovšou novinkou je laminát s povrchovou štruktúrou dreva, ktorá je na nerozoznanie od masívu. O niečo drahšou verziou sú fólie, ktoré postupne nahrádzajú už spomínaný laminát. Výhodou fólií je ich vyššia pevnosť a možnosť vyrobiť akýkoľvek farebný odtieň či povrchovú štruktúru. Technológia lepenia za tepla zas zaručí dokonalé prilepenie na dvierkový polotovar už spomínaných DTD či MDF dosiek.

Najnovším trendom v obľúbenosti sú kuchynské linky s vysokým leskom. Na prvý pohľad vyzerajú rovnako, ako keby ste ich nastriekali autolakom. Patria k tým drahším práve preto, že technológia výroby je náročná na čas. Celé dvierka sa nastriekajú základnou farbou zo vzorkovníka RAL a po jej zaschnutí sa nanesie niekoľko vrstiev vrchného laku, ktorý sa vyleští na vysoký lesk. Práve ten zabezpečuje dlhšiu životnosť materiálu. Trendy kompozície dreva, fólií rôznych farieb a skla sú estetické a moderné, pretože pri zakomponovaní Led osvetlenia môžu vytvárať originálne svetelné scény.

Funkcia

Ideálne usporiadanie kuchynskej linky vychádza z postupnosti úkonov pri varení. Po príchode z nákupu vykladáme potraviny do chladničky a na pracovnú dosku. Preto by pri vstupe do kuchyne mala byť ako prvá umiestnená chladnička a voľná pracovná plocha aspoň 80 cm. Samotné varenie začína očistením a umytím potravín, potom sa potraviny nakrájajú a nasleduje ich varenie či pečenie. Vedľa chladničky preto umiestňujeme kuchynský drez a za ním varnú dosku a rúru na pečenie. Medzi spotrebičmi a drezom je dobré vynechať voľnú pracovnú plochu širokú 60 cm. Potom je ešte potrebná pracovná plocha na servírovanie hotového jedla.

Usporiadanie kuchyne môže mať rôzne tvarové riešenie. Najčastejším typom je jednoradová kuchynská linka, ktorá potrebuje málo miesta. Z pohľadu pohodlia pri varní je však najmenej vyhovujúca, pretože sa najviac nachodíte. Kuchynské linky v tvare U a L ušetria zbytočný pohyb po kuchyni. Usporiadanie s kuchynským ostrovčekom a dvojradové usporiadanie je vhodné pri voľnom či čiastočnom prepojení kuchyne s obývačkou. No nezabúdajme na minimálny prechod medzi ostrovom a skrinkami či skrinkami oboch línií nábytku kuchyne v tvare U, ktorý by mal byť 120 cm, aby sa pohodlne dali otvárať zásuvky či dvierka spodných skriniek na oboch stranách. Tvar kuchyne podľa písmena G, kde „géčková“ nožička sa otvára do obytného priestoru, je funkčnejšou „náhradou“ samostatného ostrova. Na nožičke G môže byť nízke – ranné sedenie alebo vysoká barová doska a toto riešenie môže pri nedostatku miesta nahradiť jedálenský stôl.

Spotrebiče

K najčastejšie používaným, dnes už aj vstavaným spotrebičom v kuchyniach patrí umývačka riadu, rúra na pečenie, indukčná varná doska, mikrovlnná rúra, chladnička a každodenne využívaný kávovar. Pri ich výbere sa prikloňte k verzii – všetko od jedného výrobcu. Obvykle majú jednotný dizajn a ľahšie sa budú komponovať do kuchynskej zostavy. Biele, čierne, antikoro? Úvahy, ktoré materiálové vyhotovenie sa ľahšie udržuje, nie sú na mieste. Každý spotrebič musí dostať potrebnú dávku starostlivosti, nakoľko len tak bude funkčný a dlhodobo pekný. Kde ich umiestniť a ako?

Dnes je trendom „vstavanie“ do zostavy. Najpoužívanejšie sú varná doska a rúra na pečenie. Varná doska je vždy na pracovnej ploche. Takto vidíme „do hrncov“. Iná situácia je u rúry na pečenie. Už dávno neplatí, že rúra na pečenie musí byť umiestnená pod pracovnou linkou. Ideálna je vstavaná rúra v skrini, vysoká cca 140 cm , označovaná ako centrum pečenia, kde je jej obsluha oveľa pohodlnejšia a máte aj lepší prehľad o pečení. Obvykle sa kombinuje s mikrovlnou rúrou vo vedľajšej skrinke, a tak spolu tvoria technologické „centrum”. Umývačka riadu a chladnička sú schované za prednou doskou skrinky v kuchynskej zostave, a tak je ešte potrebné vyriešiť kávovar. Môže byť solitér, ale aj zabudovaný ako 3. v rade – mikrovlnka, rúra na pečenie, kávovar. Toto riešenie je dnes „IN“.

Digestor

Dizajnéri navrhujúci apartmánovú, ale aj klasickú kuchyňu využívajú digestor ako silný výrazový prvok. V podstate je nepredstaviteľné, vzhľadom na modernú otvorenú dispozíciu a riešenie kuchyne, že by ste digestor v nej nemali. Musí eliminovať zápach z varenia, to je jeho prvoradá funkcia. Súčasne ho však dizajnéri povýšili na dominantný prvok, ktorý v rôznom štýlovom a materiálovom vyhotovení symbolizuje rodinný kozub, teplo domova, či paradoxne komín pece, piecky – asi preto, že je umiestňovaný nad varným centrom. Jeho tvar a veľkosť je podmienená celkovým dizajnovým stvárnením celého priestoru kuchyne. Faktom je, že jeho rôzne tvarové a konštrukčné riešenia sú pre túto časť obytného priestoru dominantné.

O dizajne, riešení dispozícií či materiáloch kuchýň sa uverejnili už tisícky článkov. Pravdou je aj fakt, že módne trendy najrýchlejšie zasahujú nábytok a spotrebiče do kuchýň. Nová pozícia kuchyne, jej apartmánové riešenie a začlenenie do obytného priestoru však neznamenajú, že by sa jasnou deliacou čiarou spravil škrt a zanikli všetky ostatné možnosti a štýly kuchýň. Stále budú ľudia, ktorým veľké otvorené priestory nevyhovujú a ktorí majú radi nadčasovú klasiku. A tak kuchyňa sa vždy bude meniť v dizajne, materiáloch, len účel sa nikdy nezmení. Dobré a chutné jedlo oceníme všetci a je nám jedno, v akom „dizajnérskom štýle“ bolo pripravené.

MiRaBo

Snímky: archív redakcie, Trachea

 

Kto sme a čo ponúkame

sme profesijne usporiadaný online časopis o stavebných firmách a materiáloch na Slovensku. Jeho cieľom je rýchle vyhľadávanie informácií a dodávateľských firiem pri stavbe rodinného domu.

Stavebníctvo

Zložité hospodárske obdobie, ktoré už 5 rokov trápi slovenské stavebníctvo, naplno odkrylo jeho problémy a nedostatky.

Prínos pre návštevníka stránky

Rýchla orientácia v odbore stavebníctva zrozumiteľnými článkami aj pre neodborníkov. Budú ich pripravovať najväčšie špičky, osobnosti a kvalitní realizátori prác.

Naši partneri

Ing. Pavel Kleskeň
šéfredaktor
0903 721 235
PhDr. Andrej Fabík
zástupca šéfredaktora
0904 978 305
Mirka Kleskeňová
redaktorka
0903 401 077
Štefan Majerník
obchodný zástupca
0903 781 341
Ing. František Orth
obchodný zástupca
0911 721 233
Mgr. Peter Jurovčák
obchodný zástupca
0903 210 551
Martin Strihovský
grafik
0903 046 808

Adresa redakcie: Trenčianska 47, 821 09 Bratislava
www.domabyt.sk