Srdce domácnosti

Fenomén „varenia“ si získava veľkú obľubu, a tak kuchyne súčasnosti už nie sú len „vývarovňa“. Dnešné trendy prípravy jedla (vďaka televíziám, kde sa varí dennodenne) sú v jeho kreatívnej príprave a jeho servírovaní, a tak aj priestory, kde sa tieto kulinárske špeciality pripravujú, musia byť inšpiratívne.

Základné atribúty, ktoré očakávame od každej kuchyne, sú funkčnosť, komfort pri práci a estetika. Kvalitný materiál kuchynských skriniek usporiadaných do dokonalej funkčnej zostavy, farebne zaujímavá pracovná doska s jednoduchou údržbou a dlhou životnosťou, to všetko je nutnosť. A spotrebiče na varenie, pečenie a odsávanie pár zasa samozrejmosť, bez ktorej súdobá kuchyňa nemôže existovať.
Usporiadanie kuchyne, akéhokoľvek štýlu, tvorí povestné „srdce“ domova. Ako zladiť všetky prvky kuchyne, aby bol jej vzhľad prínosom?
Bez dizajnu sa nezaobíde ani jedna kuchyňa. Kuchyňa, kuchynská zostava či kuchynská linka, to však nie je iba konečný efekt funkčnosti a dizajnu. To, či bude „kuchyňa“ dobre slúžiť, sa odvíja od správneho rozloženia a pripojenia jednotlivých médií, ktoré po inštalácii kuchynskej zostavy nevidíme. Na začiatku však vždy musíte mať definitívne premyslené umiestnenie každého spotrebiča a jeho pripojenie na zdroj energie. Preto je nutnosťou precízne uvažovať, aby stavbári a inštalatéri dokázali vytvoriť zázemie pre funkčnú vysnívanú kuchyňu.

Stačí inšpirácia z kuchynských štúdií?
Dizajn a inšpiráciu pre „tú svoju“ obvykle hľadáme v kuchynských štúdiách. Nech nám však prepáčia (česť výnimkám), ponuka kuchynských štúdií je síce pestrá, ale pomerne stereotypná. Akoby predajcovia zámerne kalkulovali „s priemerným zákazníkom“, a tak vo výstavných kójach nájdete linky priame či rohové, líšiace sa len materiálom a „priemernou“ farebnosťou. Je to asi preto, že výstavnú kóju riešia štúdiá bez zapojenia širších súvislostí celého obytného priestoru, kam kuchyňa musí „zapadnúť“. Prezentujú – predávajú zostavu kuchynských skriniek, a tak chýba to známe „genius loci“ celého priestoru, kde bude kuchyňa inštalovaná. Dotvorenie tej pravej atmosféry „srdca“ bývania je tak na majiteľke.
Sme si vedomí, že inštalácia výstavnej kuchyne stojí množstvo eur, avšak, ak chce niekto v tomto odvetví, v ktorom je veľmi veľká konkurencia, podnikať, musí akceptovať, že zariadenie štúdia a jeho prevádzka bude neustále potrebovať inovácie, a teda spotreba financií na prestavovanie výstavných kójí bude stále vysoká. Vývoj v oblasti dizajnu kuchýň ide vo veľmi vysokom tempe, a tak konkurencia je neuveriteľne tvrdá.

Náš slovenský spotrebiteľ je konzervatívny, neoplýva veľkými finančnými zdrojmi, ale aj tak by si zaslúžil viac kreativity a inšpirácií či „odvážnejších“ riešení.
Buďme úprimní: kuchyňa dnes stojí asi toľko ako jeden vykurovací systém a od neho očakávame funkčnosť min. 20 rokov. Módne trendy kuchýň sú v neustálom pohybe, a tak neprejde ani 5 – 7 rokov a kuchyňa už nie je „in“. Potrebujete ju vymeniť, ale… Cena, za ktorú ste kuchyňu kúpili, je taká vysoká, že na novú ste ešte nenašetrili. Vzhľadom na to, že za každý centimeter štvorcový svojho nového bývania si zaplatíte (a nie málo), je užitočné zapojiť do výberu štýlu kuchyne nielen rozum a naštudované „naj“ trendy, ale aj srdce a emócie, aby kuchyňa bola funkčná a páčila sa vám aj po 10 rokoch.

Základné usporiadanie priestoru kuchyne
Usporiadanie kuchyne môže mať rôzne tvarové riešenie. Najčastejším typom je jednoradová kuchynská zostava, ktorá potrebuje málo miesta. Z pohľadu pohodlia pri varení je však najmenej vyhovujúca, pretože sa pri príprave jedla na varenie, ale aj samotnom varení a servírovaní najviac nachodíte.
Kuchynské linky v tvare U a L ušetria zbytočný pohyb po kuchyni. Usporiadanie s kuchynským ostrovčekom a dvojradové usporiadanie je vhodné pri voľnom či čiastočnom prepojení kuchyne s obývačkou. No nezabúdajte na minimálny prechod medzi ostrovom a skrinkami či skrinkami oboch línií nábytku kuchyne v tvare U, ktorý by mal byť 120 cm, aby sa pohodlne dali otvárať zásuvky či dvierka spodných skriniek na oboch stranách a aby bolo miesto aj pre vás, keď zo spodnej zásuvky vyberáte hrnce či taniere.
Tvar kuchyne podľa písmena G, kde „géčková“ nožička sa otvára do obytného priestoru, je funkčnejšou „náhradou“ samostatného ostrova. Jeho nevýhodou je veľká priestorová náročnosť. Na nožičke G môže byť nízke – ranné sedenie alebo vysoká barová doska a toto riešenie môže pri nedostatku miesta nahradiť jedálenský stôl.

Pri tvorbe kuchynskej zostavy musíme vždy vychádzať z reálnych dispozičných podmienok. Priestor môže mať štvorcový či obdĺžnikový tvar. Môže byť riešený aj ako výsek budúceho obytného priestoru, či sa navrhuje ako otvorený priestor viditeľný z každého miesta obývačky.
Reálna stavebná dispozícia „predurčuje“ zostavenie a radenie pracovných zón. Z tohto radenia sa zas vykryštalizuje radenie nábytkových korpusov, z ktorých kuchyňu vyskladáte. Musíte rešpektovať aj technické riešenia prívodu médií. Elektrina, voda, kanalizácia, plyn, ktoré sa „zobrazia“ po vyriešení základnej koncepcie budúcej kuchyne.

Ergonómia človeka ovplyvňuje riešenia
Na to, aby sme vytvorili estetický a praktický priestor, je potrebné poznať niekoľko čísiel o človeku, potrebných výšok rozmerov skriniek a mať predstavivosť. Je potrebná aj vízia, aby sme si vedeli predstaviť skladbu skriniek, z ktorých linku vyskladáme v správnom pomere a tvarovaní. Ak tieto parametre poznáme, vytvoriť peknú a fungujúcu kuchyňu nebude síce úplne „hračkou“, ale určite to  bude o niečo jednoduchšie a výsledok bude mať správny efekt.

… aj výšky skriniek sú dôležité…
Na základe poznania základných ergonomických parametrov človeka zariaďujú interiér aj architekti v kuchynských štúdiách.
Základné rozmery korpusov na kuchynskú zostavu a výška horných a dolných skriniek zostavy sa odvodzujú od univerzálnej výšky postavy 164,5 cm.
Výška pracovnej plochy kuchynskej linky je normovaná na 80 cm.
Medzi dolnými a hornými skrinkami je priestor steny obvykle vysoký 60 cm.
Spodný okraj horných skriniek by mal lícovať s horným okrajom dekoratívneho obkladu tejto steny. „Summa summarum“ – 80 cm vysoká dolná zostava + cca 6 cm hrubá kuchynská doska + 60 cm obklad = horné skrinky by mali mať spodný okraj vo výške 146 cm.

… lenže…
Nie všetci máme univerzálnu výšku podľa normy. Pokiaľ ste vyššej postavy, je potrebné dolnú líniu kuchynských skriniek zdvihnúť do výšky, ktorá vám bude vyhovovať pre pohodlnú prácu na kuchynskej doske. Pripravovať pokrm v miernom predklone môže byť veľmi únavné. S výškou kuchynskej linky sa viete „pohrať“ aj v rámci jednotlivých pracovných častí – jedna môže byť vyššie, druhá nižšie. Veľký pozor treba dať na výšku, v ktorej umiestnite kuchynský drez, pretože musíte počítať s jeho hĺbkou, aby ste dočiahli na jeho dno. Ako to zistíte?
Odmerajte si výšku dlane ruky pri vystretej postave. Táto je potom odporúčanou výškou dna umývacieho drezu. Ostatné vypočítajú v kuchynskom štúdiu a upravia výšku „sokla“ drezovej skrinky. Ak potrebujete pracovný priestor, ktorý by mal byť vyšší aj ako 90 cm, vôbec sa nerozpakujte oň požiadať. Výrobcovia nožičiek pre spodné skrinky ich vyrábajú ako výškovo nastaviteľné, takže nejde o neriešiteľný problém.

… aby ste dočiahli aj na hornú policu…
Výška horných skriniek sa odvíja od výšky, v ktorej sa nachádza pracovná doska kuchynskej linky. Dokonca nemusíte dodržať ani nepísane pravidlo 60 cm medzi úrovňou dolnej a hornej zostavy… Ale treba si uvedomiť, že 60 cm je minimálny priestor na to, ak chcete mať zavesené kuchynské náradie či nejaké tie drobnosti, napr. kávovar, hneď poruke.
Línia horných skriniek tiež nemusí byť vodorovná, obzvlášť ak kombinujeme rôzne typy
predných čiel či tvaru skriniek. Rovnako tak si treba aspoň približne vyskúšať, či vami
zvolená iná výška tohto priestoru nebude prekážať pri práci a nebudete si udierať hlavu o prekážajúci okraj horných skriniek, prípadne či skrinky nebudú prekážať a cloniť svetlo
pri práci a varení. Nezabudnite ani na otvorené dvierka! Ak sa rozhodnete pre skrinky,
ktorých dvierka sa otvárajú horizontálne nahor, musíte na vrchnú policu v nich bez
problémov dočiahnuť, ale hlavne musíte myslieť aj na to, aby ste otvorené dvierka
vedeli aj zavrieť!

Funkčné usporiadanie je najdôležitejšie
Ideálne usporiadanie jednotlivých skriniek nábytkovej kuchynskej zostavy vychádza z postupnosti úkonov pri varení. Po príchode z nákupu vykladáme potraviny do chladničky a na pracovnú
dosku. Preto by pri vstupe do kuchyne mala byť ako prvá umiestnená chladnička a voľná
pracovná plocha dlhá aspoň 80 cm.
Samotné varenie začína očistením a umytím potravín, potom sa potraviny nakrájajú a nasleduje ich varenie či pečenie. Vedľa chladničky preto umiestňujeme kuchynský drez a za ním varnú dosku a rúru na pečenie. Medzi spotrebičmi a drezom je dobré vynechať voľnú pracovnú plochu širokú 60 cm. Potom je ešte potrebná pracovná plocha na servírovanie hotového jedla, ktorá by mala mať najmenej 80 cm. Pod týmito plochami by mali byť skrinky, do ktorých odložíte hrnce a k tomu servírovacie misy, naberačky, podnosy…

Materiály pre skrinkové zostavy
Kuchyňa je vo svojej podstate zostava nábytkových korpusov zvislej či horizontálnej línie, na prednej strane prekrytých čelami či dvierkami – toľko spomínaný dizajn. Materiálové riešenie dvierok a čiel je rôznorodé, a tak aj ich cena je rôzna. Aj keď masívne drevo preteplí každý interiér, dnes sa už veľmi nepoužíva. Výber dreva bez „hrčí“, sušenie, spracovanie, farbenie či lazúrovanie – to všetko cenu zvyšuje, a tak sú masívne realizácie kuchýň na ústupe.
Ak si však potrpíte na prírodný materiál, zvoľte si kuchyňu dyhovanú. Dyha je tenučká vrstva dreva, nalepená na dvierka z DTD alebo MDF dosiek a ponúka široké množstvo druhov európskych, ale i exotických drevín. Každá dyha sa môže farebne namoriť alebo len navoskovať, čím vznikajú originálne farebné riešenia. Samotné dyhovanie je časovo náročné a častejšie ho nahrádza laminát. Ten sa stal materiálom, ktorý ponúka širokú škálu drevodekorov a farieb. Je odolný a za prijateľnú cenu. Môže byť v lesklom alebo matnom vyhotovení. Najnovšou novinkou je laminát s povrchovou „drásanou“ štruktúrou dreva, ktorá je naoko na nerozoznanie od masívu.
O niečo drahšou verziou sú fólie, ktoré postupne nahrádzajú už spomínaný laminát. Výhodou fólií je ich vyššia pevnosť a možnosť vyrobiť akýkoľvek farebný odtieň či povrchovú štruktúru. Technológia lepenia za tepla zasa zaručí dokonalé prilepenie na „dvierkový“ polotovar z už spomínaných DTD či MDF dosiek.
Najnovším trendom v obľúbenosti sú kuchynské dvierka s vysokým leskom. Aj tieto riešenia fólie ponúkajú. Na prvý pohľad vyzerajú rovnako, ako keby ste ich nastriekali autolakom. Povrchová úprava kuchynských dvierok realizovaná nastriekaním autolaku je riešenie pre najnáročnejších zákazníkov. Patrí k tým drahším práve preto, že technológia výroby je náročná na čas. Celé dvierka sa nastriekajú základnou farbou zo vzorkovníka RAL a po jej zaschnutí sa nanesie niekoľko vrstiev vrchného laku, ktorý sa vyleští na vysoký lesk. Práve ten zabezpečuje dlhšiu životnosť materiálu.
Výber dvierok a čiel je veľký a ozaj záleží len na vašej predstave, aby ste si vybrali riešenie pre seba.

Kuchárske umenie a spotrebiče
Bez bielej techniky – spotrebičov si kuchyňu nezariadite. K najčastejšie používaným, dnes už aj do nábytkových korpusov vstavaným spotrebičom v kuchyniach patrí umývačka riadu, rúra na pečenie, indukčná varná doska, mikrovlnná rúra, chladnička s mrazničkou, ktorá často nahrádza „špajzu“, a každodenne využívaný kávovar či varná kanvica. Pri ich výbere sa prikloňte k verzii – všetko od jedného výrobcu. Obvykle majú jednotný dizajn a ľahšie sa budú komponovať do kuchynskej zostavy. Biele, čierne, antikoro?
Úvahy, ktoré materiálové vyhotovenie sa ľahšie udržuje, nie sú na mieste. Každý spotrebič musí dostať potrebnú dávku starostlivosti, nakoľko len tak bude funkčný a dlhodobo pekný. Otázkou je, kam ich umiestniť v kompozícii zostavy?
Ako prvé vždy riešia dizajnéri (v kuchynských štúdiách) veľkosť chladničky a mrazničky. Priznáte ich či dáte zastavať do nábytku? Rozhodnutie je vecou vkusu. Nasledujú spotrebiče na prípravu jedla.
Dnes je trendom umiestňovanie spotrebičov „do zostavy“. Najpoužívanejšie sú varná doska a rúra na pečenie. Varná doska je vždy na pracovnej ploche. Takto vidíme „do hrncov“ a zápach odsáva digestor. Je to maximálne funkčný prvok niekedy až v dizajnovom vyhotovení. Iná situácia je v prípade  rúry na pečenie. Už dávno neplatí, že rúra na pečenie musí byť umiestnená pod pracovnou linkou. Ideálna je vstavaná rúra v skrini, ktorá je vysoká cca 140 cm. Je pomenovaná alebo označovaná ako centrum pečenia. Jej obsluha v tejto výške je oveľa pohodlnejšia a máte aj lepší prehľad o pečení. Obvykle sa kombinuje s mikrovlnou rúrou vo vedľajšej skrinke, a tak spolu tvoria technologické „centrum”.
Umývačka riadu a chladnička sú schované za prednou doskou skrinky v kuchynskej zostave blízko kanalizačnej a vodovodnej stupačky. Ešte je potrebné vyriešiť kávovar, pretože bez rannej kávy „to nie je ono“. Môže byť solitér, ale aj zabudovaný ako 3. v rade –  rúra na pečenie, mikrovlnka, kávovar.

Čo je trendy…
O dizajne, riešení dispozícií či materiáloch kuchýň sa uverejnili už tisícky článkov. Pravdou je aj fakt, že módne trendy najrýchlejšie zasahujú nábytok a spotrebiče do kuchýň. Trendy kombinácií dreva, fólií rôznych farieb a skla u zostáv skriniek, ktoré vytvoria kuchynskú zostavu, sú prejavom estetiky a moderné je dnes horizontálne usporiadanie zásuviek aj otvárania skriniek.
Pri zakomponovaní Led osvetlenia do stien korpusov sa môžu pri ich používaní vytvárať originálne svetelné scény a kuchyňa sa stáva výtvarným dielom vášho bývania. Aj tak sa dá charakterizovať dizajn tvorby súdobých kuchýň. Súčasným trendom je nábytok a kuchynská zostava, ktorá eliminuje kuchyňu ako prípravovňu jedla. Kuchyňa je dizajnérske „DIELO“.

Apartmánové riešenia
Najmodernejšie dizajnové trendy preferujú dispozície otvorených – apartmánových kuchýň. Otvárajú sa do obytného priestoru bývania. V spoločenských priestoroch, kde je na prvom mieste najdôležitejšie vizuálne vnímanie priestoru pre spoločenský život, sa však musí realizovať aj časť „špinavých“ prác potrebných na prípravu jedla. Toto je výzva, ktorú musia dizajnové riešenia otvorených kuchýň citlivo zvládnuť.
Obvykle sa to rieši tak, že skrinkové zostavy kuchynskej linky sa skôr podobajú obývačkovému nábytku. Kuchynské linky, steny, varné centrá sa realizujú v materiálovom, ale aj farebnom vyhotovení v súlade s nábytkom obývačky. Týmto sa vytvára jednotiaca atmosféra a dizajnéri tento trend nazývajú, ako sme už vyššie uviedli, apartmánová kuchyňa. Ponúkajú sa však aj riešenia „schované“ vo vstavanej skrini, v ktorej dokážete všetko, čo nechcete, aby bolo vidieť, schovať „zatiahnutím“ zostavy dvierok ako v prípade vstavanej skrine. Obvykle sa ich výška rieši v celej svetlej výške miestnosti.
Prechod „kuchyne“ do obývačky obvykle vytvára priestor jedálenského stola alebo barového servírovania či samostatný ostrovček s umývacím či varným centrom a stolovaním, ktoré môže byť nízke či „barové“, teda vysoké. Klasický jedálenský stôl, ale aj servírovacia doska „baru“ sa najčastejšie realizujú neutrálnym materiálom zo skla či kovu.

Nostalgia je retro
Inklinujete k nostalgii a neoslovuje vás moderna súčasného dizajnu. Pokojne oživujte tradíciu, nostalgiu za kuchyňou (nielen) starej mamy, ako si ju pamätáte z detstva. Podporíte tým štýlovú vyhranenosť svojej kuchyne, vrátane návratu atmosféry a tepla domova.

Pod pojem retro obyčajne vždy zhrnieme všetky „vidieckoidné“ štýly so všetkými pozitívami i negatívami. Obľúbenou z tohto retro balíka je kuchyňa VINTAGE so zaujímavým patinovaným náterom kuchynskej linky, ktorý jej dáva spolu so „starožitnými“ úchytkami atmosféru a pocit, že táto kuchyňa už niečo zažila. Tento štýl je však náročný na výber spotre­bičov. Materiál antikoro je priam zakázaný. Využijete ho v kuchyniach, ktoré sú v industriálnom štýle, ktorý tiež akosi „spadol“ do balíčka retro rovnako ako všetky provensálske, toskánske či viktoriánske kuchyne.

Veľká kontra malá
Pri priestorovej stiesnenosti, ktorú ponúkajú naše panelákové kuchyne, by ste v prípade kuchynského nábytku mali siahnuť po svetlej palete povrchových úprav skriniek i dvierok, aby ste dosiahli pocit priestorovej uvoľnenosti. Kuchynská zostava tmavšej farby pôsobí masívnejšie a mohutnejšie. Máte pocit, že nábytok „zapĺňa“ priestor, ktorý vám „chýba“. Preto tiež uvažujte nad neutrálnymi odtieňmi farieb stien a obkladu medzi dolnými a hornými skrinkami. Prílišná farebnosť tiež zapĺňa priestor. Nápaditým riešením takejto situácie môže byť aj odstránenie horného radu skriniek a nahradenie ich policou či zostavou políc. Jednoduchosť zostavy skriniek je prostriedkom na optické zväčšenia miesta a vytvorenie pocitu voľnosti.
Neobvyklé môže byť tiež IN
Kuchyne s atypickým dizajnom, vyrobené z exkluzívnych materiálov, sa stávajú najnovším trendom. Kuchyne moderných trendov však nesadnú každému. Pravdou je, že ich dizajnéri neváhajú použiť pri hľadaní moderného vzhľadu, ktorý sa stane „IN“. Riešenia sa posúvajú do sveta moderných technológií v štýle hight-tech, kde prevláda kov. Ultramoderný štýl však neznamená v každom prípade chladnú strohosť. Pri tomto štýle sa tiež hľadajú prvky otepľujúce strohosť spomínaného výrazu. Môže to byť štruktúra určitej časti povrchu skriniek, farebnosť doplnkov, atď.
Odvážne, originálne riešenia sa stávajú však pioniermi a to, čo sa nám dnes zdá priveľmi odvážne, sa postupom času môže stať štandard. Potvrdzujú to riešenia tvarov drezov, varných dosiek v bielych farbách, tvary moderných digestorov alebo aj vzhľad predných panelov dvierok rúr na pečenie. To, čo sa vymyká bežnému štandardu, však zaujíma aj širokú verejnosť a stáva sa inšpiráciou pre budúcnosť. Dizajnérske novinky sú tak „motorom“ pre rozvoj či už nábytkových zostáv, spotrebičov, ale aj pre kuchynský riad či doplnky stolovania. Ak máte odvahu – prečo nie… Nie je „TO“ zakázané.
Kuchyňa sa vždy bude meniť v dizajne, materiáloch, len účel sa nikdy nezmení. Dobré a chutné jedlo oceníme všetci a je nám jedno, v akom dizajnovom priestore bolo pripravené.

MiRaBo
Snímky: Blanco, J.A.P. Slovakia, Trachea a archív redakcie

Kto sme a čo ponúkame

sme profesijne usporiadaný online časopis o stavebných firmách a materiáloch na Slovensku. Jeho cieľom je rýchle vyhľadávanie informácií a dodávateľských firiem pri stavbe rodinného domu.

Stavebníctvo

Zložité hospodárske obdobie, ktoré už 5 rokov trápi slovenské stavebníctvo, naplno odkrylo jeho problémy a nedostatky.

Prínos pre návštevníka stránky

Rýchla orientácia v odbore stavebníctva zrozumiteľnými článkami aj pre neodborníkov. Budú ich pripravovať najväčšie špičky, osobnosti a kvalitní realizátori prác.

Naši partneri

Ing. Pavel Kleskeň
šéfredaktor
0903 721 235
PhDr. Andrej Fabík
zástupca šéfredaktora
0904 978 305
Mirka Kleskeňová
redaktorka
0903 401 077
Štefan Majerník
obchodný zástupca
0903 781 341
Ing. František Orth
obchodný zástupca
0911 721 233
Mgr. Peter Jurovčák
obchodný zástupca
0903 210 551
Martin Strihovský
grafik
0903 046 808

Adresa redakcie: Trenčianska 47, 821 09 Bratislava
www.domabyt.sk